exposities

Stad in Beeld, Beeld van een Stad

Voor deze tentoonstelling is aan de ene kant letterlijk de oude vestingstad en haar omgeving het uitgangspunt, met andere woorden "dat wat is of is geweest" met cultuurhistorische werken uit onze collectie. Daartegenover staan de fantasie├źn van de hedendaagse kunstenaars, met andere woorden "dat wat kan zijn of worden in de toekomst".

Op de begane grond is de tentoonstelling Stad in Beeld, het gedeelte van de tentoonstelling waarin de stad Zwolle op oude schilderijen en prenten is te zien rond een vloerpiece van 5x5 meter (luchtfoto van de oude binnenstad). De bezoeker "hangt als aan een parachute" boven de stad en kan de locaties aanwijzen waar de oude gebouwen, zoals afgebeeld op de schilderijen, waren of nog te zien zijn. Werken van 17de eeuwse schilders als Abraham Beerstraaten en Jan Grasdorp worden getoond naast werken van de kunstenaars Jan Koster en Gerco de Ruijter die het hedendaagse zicht op Zwolle aanvullen.
2013-05-23 spread Peperbus FB

Op de schilderijen en prenten uit de collectie van het museum zijn vooral veel sfeervolle stukjes stad te zien. Stukken waaruit trots blijkt op de stad met zijn poorten, verdedigingsmuren, torens, representatieve gebouwen, markten, grachten, havens en pleinen. Door de mogelijke afname van de kwaliteit van de afbeelding door de negatieve invloed van licht, zijn de prenten lang niet te zien geweest. De prenten gaan na deze tentoonstelling weer voor lange tijd het depot in.

Op de eerste verdieping met Beeld van een Stad is de werkelijkheid van nu basis of vertrekpunt voor fantasie, horror, ideaal, utopie of nachtmerrie. Er zijn wonderbaarlijke stedelijke landschappen van Rik Smits, Yang Yongliang en Georg Bohle. Rik Smits heeft gelijktijdig met deze tentoonstelling een solo op de kunstbeurs van Bazel. Voor Yang Yongliang is dit de eerste museumpresentatie in Nederland. Hij heeft tentoonstellingen gehad over de hele wereld met bijvoorbeeld Ai Weiwei en bijvoorbeeld in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Kim Habers, Machteld Wijlacker en Jeroen Molenaar verbeelden de ervaring van de stad en Hugo Tieleman en Nadia van Genderen geven sfeervolle beelden van rafelranden, transitiezones.
Geert Mul laat het publiek uiteindelijk in zijn interactieve installatie God's Browser mee duizelen in de enorme hoeveelheid beelden waaruit een fantasie of een ontwerp van een stad of omgeving of een wereld zou kunnen bestaan.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een glossy.

Interview met Kim Habers in OVERUITDEKUNST -  RTV Oost

Fotowedstrijd 'Zwolle in beeld, beeld van een stad'
In samenwerking met fotospeciaalzaak Hans Keuzekamp organiseert het Stedelijk Museum Zwolle een fotowedstrijd bij de tentoonstelling Stad in beeld, beeld van een stad.

Van 1 mei t/m 31 augustus 2013 kunnen amateurs en professionals foto's met het thema 'Zwolle in beeld, beeld van een stad' inzenden.

meer info

museumapp-logo-zwartNieuw in Zwolle, de Museum-app!

Download de Museumapp voor Iphone of Android en vind Stad in Beeld (onder tours):
SIB-mapp-icoon

Krijg je stad in beeld via je smartphone.

Dwaal rond in het centrum van Zwolle en ontdek verloren verdedigingswerken, toppers onder de stadsgezichten, weetjes over Zwolle en de Millenniumdoelen in de geschiedenis van Zwolle.

Hiernaast is er ook een route met de Fietstaxi Zwolle ontwikkeld langs historische plekken in de stad.